Overgangsprocedure middelbare school

In groep 8 krijgen onze leerlingen hun schooladvies voor de overgang naar de middelbare school. Dat is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van uw kind. Het schooladvies is bindend voor toelating tot het voortgezet onderwijs. Dat wil zeggen: de middelbare school moet uw kind toelaten op het niveau van het schooladvies.

Planning

Aan het begin van ieder schooljaar houden wij voor de ouders/verzorgers van onze leerlingen uit groep 8 een informatieavond over de overgang naar het voortgezet onderwijs. We nemen u op deze avond stap voor stap mee in hoe het schooladvies tot stand komt en lichten het tijdpad en de aanmeldingsprocedure van BOVO Haaglanden toe. De globale planning rondom het schooladvies en de inschrijfprocedure ziet er als volgt uit:

GROEP 7

Pré-adviesgesprek                                                                                 Juni

GROEP 8

Informatieavond overgangsprocedure VO                           Oktober

Voorlopig advies                                                                                   Januari

Doorstroomtoets                                                                                 Februari

Eindadvies                                                                                                Maart

Centrale aanmeldweek                                                                    25 maart t/m 31 maart

Toelating middelbare school bekend                                       Uiterlijk 12 mei

Basisschooladvies (BSA)

Volgens de wet centrale eindtoets Primair Onderwijs is het basisschooladvies leidend bij de toelating van basisschoolverlaters tot het voortgezet onderwijs. De basisschool baseert het advies op de schoolresultaten, aanleg, (sociaalemotionele) ontwikkeling van de leerling, werkhouding en motivatie gedurende de hele basisschoolperiode.

Totstandkoming schooladvies

In de meeste gevallen zit een leerling al geruime tijd bij ons op school. Wij kennen uw kind dan goed en hebben al vaker met u gesproken over hoe uw kind leert en zich ontwikkelt. Dit houden we bij in ons leerlingvolgsysteem (LVS) waarin ook alle toetsresultaten worden opgeslagen. Naast de DIA-toetsen nemen wij gedurende het schooljaar ook regelmatig andere (methode gebonden) toetsen af. Daarnaast hebben wij, door o.a. observaties in de klas en soms ook extra onderzoeken, een goed beeld van de sociaal-emotionele vaardigheden, praktijkgerichte vaardigheden en de werkhouding en motivatie van onze leerlingen. Naast de toetsresultaten nemen we ook deze inzichten mee in de onderbouwing en totstandkoming van het schooladvies.

Pre-advies en voorlopig advies

Eind groep 7 vinden met onze leerlingen en hun ouders/verzorgers de pre-adviesgesprekken plaats. In dit gesprek wordt de verwachte uitstroom besproken, zodat u zich alvast samen met uw kind kan gaan oriënteren op het voortgezet onderwijs. In groep 8 vindt het voorlopig adviesgesprek plaats in januari met de leerlingen en hun ouders/verzorgers. Zoals eerder aangegeven zijn zowel het pré-advies als het voorlopig advies gebaseerd op de DIA-toetsen, methode gebonden toetsen, werkhouding en de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerling.

Doorstroomtoets groep 8

Alle leerlingen maken in groep 8 de verplichte doorstroomtoets in februari. Valt het resultaat van de doorstroomtoets hoger uit dan het voorlopig schooladvies? Dan zijn wij verplicht om het schooladvies te heroverwegen. Dit kan in een enkel geval leiden tot een hoger advies. Uiteraard zullen we u altijd betrekken bij onze overwegingen. Indien uw kind de doorstroomtoets minder goed maakt dan verwacht, dan blijft het eerder gegeven schooladvies gewoon gelden. Bijstelling naar beneden is dus niet aan de orde.

Eindadvies

In maart wordt het eindadvies van elke leerling uit groep 8 met u als ouder/verzorger gedeeld middels het adviesformulier uit Onderwijs Transparant. Dit eindadvies is leidend voor de VO-scholen. Wij maken als school voor iedere leerling een Onderwijskundig Rapport (OKR) waarin naast het eindadvies ook informatie is opgenomen over de resultaten en ontwikkeling en eventuele begeleidingsbehoefte. U heeft uiteraard inzage in dit rapport dat uiteindelijk meegestuurd zal worden naar middelbare school bij de overgang naar de brugklas. Na inzage heeft u de mogelijkheid om eventuele ontbrekende informatie toe te voegen.

BOVO-procedure

De overstap van leerlingen van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs verloopt in de regio Haaglanden volgens de BOVO-procedure. Alle scholen in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk nemen deel aan deze werkwijze en houden zich aan de gemaakte afspraken. Het team van BOVO voert de procedure uit. 

Meer informatie

Meer weten over middelbare scholen in de regio Haaglanden? Op de website van Scholenwijzer Den Haag vindt u een compleet overzicht van alle VO-scholen. U kunt hier scholen zoeken op postcode, onderwijsniveau en andere specifieke kenmerken. Op de site is ook een overzicht van alle open dagen in de regio te vinden.

Meer informatie over de procedure van de overstap naar het voortgezet onderwijs staat op http://www.bovohaaglanden.nl.